Czy opakowania papierowe mogą mieć kontakt z żywnością?

W co najlepiej zapakować żywność?

Żywność sypka lub przeznaczona do zapakowania na wynos np. w postaci gorącej potrawy trafia z reguły do jednego z dwóch rodzajów opakowań – z plastiku lub tektury czy papieru. I o ile plastik z reguły nie będzie tutaj dobrym wyborem, to papier już jak najbardziej. Dlaczego tak się dzieje? Otóż plastik zawiera szkodliwe polimery, które wchodząc w kontakt z żywnością, w dalszej kolejności trafiają do naszego organizmu. Udowodniono, że mogą one zaburzać pracę naszej gospodarki hormonalnej. Jeszcze gorszy jest rakotwórczy styren obecny w opakowaniach styropianowych, w które często pakuje się gorące dania. Dla porównania, papier jako tworzywo naturalne wykonane z celulozy, jest całkowicie bezpieczny dla naszego organizmu. Co więcej, stanowi on doskonałe zabezpieczenie przed zbyt wysoką temperaturą, bezpośrednim promieniowaniem słonecznym lub też wilgocią, które mają duży wpływ na szybkie psucie się żywności. Dlatego właśnie opakowania papierowe nadają się nie tylko do przechowywania żywności tzw. suchej, lecz także tej, która odznacza się dużą zawartością tłuszczu. Opakowania takie są bowiem odporne na tłuszcz i nie wchłaniają go. Godne polecenia się także opakowania szklane, choć nie wszystko można do nich spakować.

Zdrowie i ekologia

Jeżeli więc zależy nam na zdrowym życiu, warto zwrócić uwagę na to, czy produkty żywnościowe, jakie kupujemy, zapakowane są w papier czy plastik. Branża gastronomiczna w trosce o zdrowie swoich klientów powinna zainteresować się więc opakowaniami tekturowymi jako lepszą od plastiku alternatywą, świadczącą o dbałości o zdrowie klientów oraz proekologiczne podejście.